فهرست

خبر

استان‌شناسی
استان شناسی استان اصفهان

کلیات

استان اصفهان با مساحت ۱۰۷۰۴۵ کیلومتر مربع ( معادل ۶/۵۷ درصد از مساحت کشور) بین ۳۰ درجه و ۴۲ دقیقه تا ۳۴ درجه و ۲۷ دقیقه عرض شمالی و ۴۹ درجه و ۳۸ دقیقه تا ۵۵ درجه و ۳۲ دقیقه طول شرقی در بخش مرکزی ایران در جلگه ای حاصلخیز و پربرکت واقع شده و به طور خلاصه می توان گفت اکثر شهرها و روستاهای ان حاصل جریان زاینده رود است.
جغرافیا
 شکل استان از لحاظ گسترش در امتداد طول و عرض جغرافیایی به گونه ای است که میانگین طول آن ۵۳۲/۵ کیلومتر و عرض استان برابر با ۴۰۵ کیلومتر می باشد.   استان اصفهان از شمال به استانهای مرکزی ، قم و سمنان ، از جنوب به استانهای فارس و کهگیلویه و بویراحمد ، از مشرق به استانهای یزد و خراسان و از غرب به استانهای لرستان و چهارمحال و بختیاری محدود می شود.
تقسیمات استان اصفهان

بر اساس آخرین تقسیمات کشوری استان اصفهان دارای ۲۴ شهرستان ، ۵۱ بخش ، ۱۰۶ شهر و و ۱۳۱ دهستان می باشد.

جمعیت استان اصفهان

جمعیت استان اصفهان طبق نتایج سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰ ، برابر با ۴۸۱۵۸۶۳ نفر ، شامل ۲۴۵۱۶۴۷نفر مرد و ۲۳۶۴۲۱۶نفر زن بوده که در ۱۴۱۰۲۳۶خانوار زندگی می کنند .
جمعیت ساکن در نقاط شهری ۴۱۱۱۳۵۵ نفر و جمعیت ساکن در نقاط روستایی ۷۰۴۵۰۸ نفر می باشد.

آب و هوای استان اصفهان

آب و هوای استان از نوع بیابانی است که وجود رشته کوههای زاگرس در قسمت غرب آن مانع نفوذ رطوبت به نواحی مرکزی و شرق استان می گردد . از طرفی وجود نواحی پست و کویری شرق استان هوای بخش وسیعی از آن را تحت تاثیر خود قرار می دهد .
متوسط بارش سالیانه استان ۱۶۰ میلیمتر و متوسط بارش شهر اصفهان حدود ۱۲۰ میلیمتر است . تنوع رژیم حرارتی در استان تحت تاثیر مناطق کوهستانی و کویری و وزش بادهای غربی است به طوری که میانگین درجه حرارت سالانه در مناطق غرب و جنوب به حدود ۴ درجه سانتیگراد می رسد . در بین مناطق استان ، خور با میانگین دمای سالانه ۱۹/۵ درجه سانتیگراد گرمترین و سمیرم با دمای میانگین سالانه ۱۰/۶ درجه سانتیگراد سردترین منطقه استان اصفهان می باشد .
جندین رودخانه از جمله رودخانه های ماربر در سمیرم ، مرغاب نجف آباد ، گلپایگان و غیره در سطح استان جریان دارد اما یکی از بزرگترین رودخانه های داخلی فلات مرکزی ایران زاینده رود است که از ارتفاعات زردکوه بختیاری سرچشمه گرفته و سپس با جهت غرب به جنوب شرق استان به تالاب گاوخونی واقع در شهر اصفهان می ریزد و نقش بسزایی در طراوت و شادابی و سرسبزی محیط شهرهای همجوار به ویژه از نظر محیط زیست و اقتصادی ایفا می کند .

 اقوام استان
مردم استان اصفهان ترکیبی از اقوام مختلفی است که در طول تاریخ و با روی کار آمدن حکومت‌های مختلف، به منظور انجام فعالیت‌های مختلف اقتصادی، بازرگانی و صنعتی وارد این سرزمین شده و در آن ساکن شده اند. البته اقوام دیگری نیز در این استان ساکن هستند که به ترتیب جمعیت عبارتند از: پارس‌ها و لر‌های بختیاری، لرها، ترک ها، ارمنی ها، گرجی ها، یهودی ها، کولی‌ها وعرب ها. همچنین مسیحیان، کلیمیان و زرتشتیان نیز اقلیت‌های غالب توده مردمی استان اصفهان را تشکیل می‌دهند.
با توجه به ترکیب اقوام ساکن در استان اصفهان، مردم استان به زبان فارسی با لهجه‌های اصفهانی، نایینی، نطنزی، خوانساری، گرجی، خوری، کاشانی، اردستانی، جندقی، گزی، فریدنی، لری سخن می‌گویند.
آثار تاریخی استان
آثار معماری ارزشمندی که از ادوار مختلف تاریخ اصفهان بر جای مانده است در زمره عالی ترین و کم نظیرترین آفرینشهای جهان به شمار می روند . رمز و راز شکوه جاودانه فرهنگ و تمدن اصفهان را ازیک سو باید در پیشینه تاریخی و خلق آثار شگفت انگیز معماری و شهرسازی و نیز هنرهای زیبایی جستجو کرد که هر یک از آنها همچون فانوسی در گذرگاه تاریخ این مرزو بوم می درخشیده و هیچگاه در برابر تندباد حوادث تاریخی خاموش نشده اند و از سوی دیگر اینچنین اعتلای ماندگاری را باید مولود مساعد بودن موقعیت تاریخی ، اقلیمی و فرهنگی خطه پهناور استان اصفهان دانست که این شهر در مرکزیت آن واقع شده است .
آثار مهم تاریخی ومشهور مناطق دیدنی

(مسجد جمعه اصفهان(جامع) - میدان امام اصفهان(نقش جهان ) - مسجد امام - مسجد شیخ لطفالله - عمارت عالی قاپو-  عمارت توحید خانه - تالار تیموری - کاخ چهلستون - مدرسه چهارباغ - پل ا... ورد یخان(سی وسه پل) - پل خواجو- پل شهرستان - منارجنبان - کلیسای وانگ - آبشار سمیرم - بازار کاروانسراها برجهای کبوتر گرمابه ها باغ ها آرامگاه تخت فولاد موزه ها - باغ پرندگان باغ قدیر باغ گلها - کوه صفه و... از جمله آثار مهم تاریخی و مشهور و مناطق دیدنی شهر اصفهان هستند.

وضعیت اقتصادی استان

از نظر اقتصادی ، استان اصفهان در سطح کشور از موقعیت ممتازی برخوردار است به گونه ای که ۲/۳ درصد اراضی زیر کشت آبی و دیم کشور و ۵/۶ درصد از کل واحدهای بهره بردار کشاورزی را به خود اختصاص داده است و در تولید چند محصوص به خصوص گندم آبی بالاترین میزان عملکرد در احد سطح در کل کشور را داراست . استان اصفهان با حدود ده هزار واحد تولیدی صنعتی پس از استان تهران و از نظر تعداد واحدهای صنعتی بزرگ در سطح کشور در رتبه دوم قراردارد . علاوه بر این استان از نظر میزان اشتغال ، ارزش افزوده و ارزش تولیدات صنعتی با استخراج سالیانه بیش از ۱۷ میلیون تن مواد معدنی (رتبه سوم) و حدود ۴/۵ میلیون تن سنگ تزئینی (رتبه اول) در مجموع در کل کشور پس از استان تهران در رتبه دوم قرار دارد .

وضعیت صنایع دستی استان اصفهان

در استان اصفهان ۱۷۸ رشته از لحاظ تولید صنایع دستی ثبت شده است و بیش از ۶۰ رشته در حال تولید و ارائه به بازار می باشد . (مقام اول کشور) . صنایع دستی استان اصفهان شامل خاتم سازی - مینا کاری - مینیاتور سازی- منبت کاری - قلاب دوزی نقاشی وتذهیب - سکمه دوزی - ملیله سازی - خراطی - نمد مالی - پوست دوزی - نقره سازی - قلمزنی - قلمکاری - کاشی وسرامیک - - قالی بافی - زری دوزی و ... می باشد .

مهمترین فرصت ها و قابلیت های استان

- موقعیت مکانی ویژه استان (قرار گرفتن استان در مرکز کشور و در مسیر راه های ترانزیتی شمال-جنوب و شرق- غرب و همجواری با ۹ استان )
- وجود پتانسیلهای قوی کارآفرینی رو به رشد
- برخورداری از جاذبه های گردشگری در زمینه های تاریخی ، طبیعی و انسان ساخت با ارزش ملی و فراملی و وجود بیش از پنج هزار اثر تاریخی غیرمنقول و ده هزار اثر شناخته شده منقول بازمانده از ادوار مختلف در جای جای استان و نیز چشم اندازها و گردشگاههای طبیعی و یا احداث شده طی سالهای اخیر در حاشیه رودخانه پربرکت زاینده رود و مناظر حاشیه آن و تبدیل استان به عنوان یک قطب مهم گردشگری کشور
- وجود سرمایه های انسانی (ظرفیت های علمی ، هنری ، فنی ، تخصصی و مدیریتی و ...) انباشته شده به عنوان مکمل فعالیت های سرمایه گذاری در راستای اقتصاد دانایی محور
- وجود ظرفیتهای قوی دانشگاهی و مراکز تولید علم و فن آوری ، مراکز برگ علمی ، تحقیقاتی متعدد ، مراکز آموزش فنی و حرفه ای
- وجود بخش غیر دولتی توانمند زمینه ساز جذب سرمایه گذاری خارجی
- استقرار صنایع مادر و بزرگ در سطح ملی همچون ذوب آهن ، فولادمبارکه ، پالایشگاه ، دی ام تی ، داروسازی ، پتروشیمی ، هواپیما و هلیکوپترسازی ، صنایع و مراکز نظامی ، انرژی اتمی ، راههای اصلی و فرعی مناسب ، فرودگاه بین المللی ، خطوط راه آهن و از همه مهمتر رودخانه زاینده رود ... فرصتهای خوبی را برای جویندگان فعالیتهای اقتصادی در سطح استان فراهم نموده است .
آثار مهم تاریخی
به طور کلی آثار مهم تاریخی در شهر اصفهان عبارتند از میدان امام یا نقش جهان ,عالی قاپو,کاخ چهلستون ,منارجنبان ,مدرسه چهارباغ یا سلطانی ,مسجد امام ,مسجد شیخ لطف الله ,کلیسا وگنجینه وانک ,سی وسه پل یا پل الله وردیخان ,پل خواجو وبازار اصفهان و از جمله نقاط دیدنی این شهر مسجد جامع ,سردرقیصریه ,کاخ هشت بهشت ,تالار اشرف ,بقعه بابا رکن الدین ,امامزاده اسماعیل ,هارون ولایت ,مناره چهل دختران ونقاط تفریحی بیشماری از جمله بوستان شهری ملت ,آیینه خانه ,باغ پرندگان وباغ گلهاست . اصفهان امروز یکى از شهرهاى بزرگ و سیاحتى ایران و جهان است.
 
سابقه و وضعیت فرهنگی هنری اصفهان

اصفهان را پایتخت فرهنگی هنری ايران مي دانند واين لقب برازنده از آن روست که اين استان از نظر فرهنگي هنري وتاريخي در ايران بي همتا ودر پاره اي جهات در جهان بي نظير است.  اصفهان با فرهنگ اصیل وتمدنی ژرف وکهن همواره در آسمان تابناک بشری تک ستاره اي درخشان بوده است.  سابقه فرهنگی این شهر با تاریخ اسلام پيوند خورده است چنان چه در عصر اسلامي وفتح اصفهان توسط مسلمانان تعاطي فرهنگ ملي با اسلام به سرعت به صورت يکي از پايگاههاي مهم نشر اسلام درآمد.
اگر از سابقه فرهنگ اصفهان وارتباط آن با اسلام سخن به میان آید سیماي سلمان فارسي صحابي نزديک رسول خدا که تا معراج منا اهل البيت عروج نمود مجسم مي شود ونظاميه ها وحوزه هاي علميه اين شهر که قرنها ميعادگاه عاشقان علم ومعارف اسلامي بوده است را ترسيم مي كند زمينه هاي مساعد فرهنگ اصفهان يعني حسن موقعيت جغرافيايي ومختصات طبيعي با پيشينه تمدن غني اين شهر درهم آميخته وبستري مناسب براي بالندگي فرهنگ اسلامي شده است
مورخین ,باستان شناسان و ایران شناسان خارجی يک قرن اروپا اصفهان را در رديف شهرهاي مهم دوره اول تاريخي دنيا مانند پکن ونيز رم وفلورانس معرفي کرده اند واز نظر اهميت تاريخي واسلامي اصفهان ستاره جهان اسلام لقب گرفته است.

صنایع دستی اصفهان
صنایع دستی اصفهان در جهان از شهرت خاصی برخوردار است و از جمله این صنایع می توان به قالی بافی،  قلمکارسازی، خاتم سازی اصفهان،  ساخت و قلمزنی فرآورده های مسی و برنجي،  منبت کاری، نمد مالی،  گیوه بافی و گیوه دوزي،  عبا بافی،سفال و سرامیک سازی،پوستو پوستین دوزی،نگارگری،نقره سازی،مینا کاری،کاشی سازی،طلاکوبی روی فولادو قفل سازی اشاره کرد.
*شهرستان اصفهان
شهرستان اصفهان  در يك نگاه
جمعيت شهرستان 2260000 نقشه شهرستان
تعداد شهر 14
تعداد بخش 6
تعداد روستا (بالاي 1500نفر) 19
تعداد روستا (زير 1500نفر) 156
 
شاخص كتابخانه اعضاء متراژ زيربنا منابع
سرانه (به ازاي هر...) (25000 نفر)
جمعيت ÷ (تعداد ×25000)
(100نفر)
جمعيت ÷ (تعداد×100)
(100نفر)
جمعيت÷ (متراژ ×100)
(100نفر)
جمعيت ÷ (تعداد×100)
0.74 1.61 1.13 35.92
تعداد / متراژ 67 36450 25678 800/811
كتابخانه هاي عمومي نهادي سيّار مشاركتي مستقل جمع كل
شهـري 25 0 24 2 51
روستايي 13 0 3 0 16
پروژه هاي در حال احداث تعداد پروژه ها متراژ كل درصد پيشرفت اعتبار مورد نياز
(به ميليون ريال)
تا 30% تا 60% تا 90%
دركل شهرستان  0 0 0 0 0 0
نيروي انساني   (كل شهرستان) رسمي نهاد پيماني قراردادي روستايي انجمني مأمور به نهاد جمع كل
مجموع نفرات 41 21 9 0 0 1 72
زن 32 7 8 0 0 1 48
مرد 9 14 1 0 0 0 24
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
كتابدار
( كتابداران و مسئولين كتابخانهها)
ديپلم كارداني كارشناسي ارشد دكتري جمع كل
 تعداد زن 0 4 30 14 0 48
تعداد مرد 1 5 11 6 0 24
 
ستادي شهرستانها (روساي ادارات و كارشناسان) نيروي خدماتي شهرستان جمع كل
 تعداد زن 0 0 0
تعداد مرد 1 1 2
شهرستان اصفهان یکی از شهرستان‌های استان اصفهان در مرکز ایران است. مرکز این شهرستان شهر اصفهان (مشهور به نصف جهان) است.
گسترش شهری از سمت شرق و جنوب
تقسیمات کشوری
فرآورده‌های کشاورزی
از فراورده‌های آن می‌توان به پنبه، تنباکو، غلات، برنج و صیفی اشاره کرد.
*شهرستان اردستان
شهرستان اردستان  در يك نگاه
جمعيت شهرستان 41405
تعداد شهر 3
تعداد بخش 3
تعداد روستا (بالاي 1500نفر) 2
تعداد روستا (زير 1500نفر) 304
 
شاخص كتابخانه اعضاء متراژ زيربنا منابع
سرانه (به ازاي هر...) (25000 نفر)
جمعيت ÷ (تعداد ×25000)
(100نفر)
جمعيت ÷ (تعداد×100)
(100نفر)
جمعيت÷ (متراژ ×100)
(100نفر)
جمعيت ÷ (تعداد×100)
3.62 10.13 5.73 286.92
تعداد / متراژ 6 4196 2400 118803
 
كتابخانه هاي عمومي نهادي سيّار مشاركتي مستقل جمع كل
شهـري 4 0 0 0 4
روستايي 2 0 0 0 2
پروژه هاي در حال احداث تعداد پروژه ها متراژ كل درصد پيشرفت اعتبار مورد نياز
(به ميليون ريال)
تا 30% تا 60% تا 90%
دركل شهرستان  0 0 0 0 0 0
نيروي انساني   (كل شهرستان) رسمي نهاد پيماني قراردادي روستايي انجمني مأمور به نهاد جمع كل
مجموع نفرات 5 4 2 1 0 0 12
زن 4 4 2 0 0 0 10
مرد 1 0 0 1 0 0 2
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
كتابدار
( كتابداران و مسئولين كتابخانهها)
ديپلم كارداني كارشناسي ارشد دكتري جمع كل
 تعداد زن 0 2 4 2 0 8
تعداد مرد 0 0 2 0 0 2
 
ستادي شهرستانها (روساي ادارات و كارشناسان) نيروي خدماتي شهرستان جمع كل
 تعداد زن 2 0 2
تعداد مرد 0 0 0

تقسیمات کشوری و جمعیت
بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۰ جمعیت کل شهرستان اردستان ۴۱٬۴۰۵ نفر (۱۲٬۹۳۰ خانوار) است. شهرها، بخش‌ها و دهستانهای شهرستان اردستان عبارت‌اند از:
شهرها: اردستان، زواره و مهاباد
اقتصاد
اقتصاد اردستان به‌طور عمده بر پایه کشاورزی، باغداری، دامپروری و صنایع دستی می‌باشد. سطح زیرکشت این شهرستان حدود ۱۵ هزار هکتار است که با ۲۸۰ چاه عمیق و نیمه عمیق و ۵۰۰ رشته قنات آبیاری می‌شود. محصولات کشاورزی این شهرستان انار، غلات و صیفی‌جات است.
کارخانجات صنعتی
  • فولاد اردستان تولیدکننده انواع لوله‌های فولادی تا قطر ۱۰۰ اینچ است.
نشریات
شهرستان اردستان دارای سه نشریه به نام‌های هفته‌نامه پیک زواره (نخستین نشریه شهرستان اردستان) و ماهنامه نگاه کویر و فصل‌نامه تحلیل همگانی بوده‌است
آثار تاریخی
این شهرستان دارای ۴٬۰۰۰ اثر تاریخی و جاذبه گردشگری ا ست که ۳۹ اثر آن در فهرست آثار ملی ثبت گردیده‌است؛ که آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی شامل:
مراکز آموزش عالی
  • دانشگاه پیام نور مرکز اردستان
  • دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردستان
  • دانشگاه جامع علمی کاربردی مهاباد
  • دانشگاه ازاد اسلامی مرکز زواره
  • دانشگاه پیام نور واحد زواره

از جنوب به کاشان، از شرق به ابوزیدآباد، از غرب به نوش‌آباد و از شمال به کویر مرکزی ایران و دریاچه نمک راه دارد.
*شهرستان آران و بیدگل
شهرستان آران و بیدگل  در يك نگاه
جمعيت شهرستان
107215
esfahanmap-isfahanroad.jpg
تعداد شهر
4
تعداد بخش
2
تعداد روستا (بالاي 1500نفر)
5
تعداد روستا (زير 1500نفر)
6
شاخص كتابخانه اعضاء متراژزيربنا منابع
سرانه(به ازاي هر...) (25000 نفر)
جمعيت ÷ (تعداد×25000)
(100نفر)
جمعيت ÷ (تعداد×100)
(100نفر)
جمعيت÷ (متراژ ×100)
(100نفر)
جمعيت ÷ (تعداد×100)
33/2 59/5 74/3 19/198
تعداد / متراژ 10 6000 4010 212500
كتابخانه هاي عمومي نهادي سيّار مشاركتي مستقل جمع كل
شهـري 4 0 3 1 8
روستايي 1 0 1 0 2
پروژه هاي در حال احداث تعدادپروژه ها متراژ كل درصدپيشرفت اعتبار مورد نياز
(به ميليون ريال)
تا30% تا60% تا90%
دركل شهرستان  2 1000 1 1 16000
نيروي انساني(كل شهرستان) رسمي نهاد پيماني قراردادي روستايي انجمني مأمور به نهاد جمع كل
مجموع نفرات 5 6 1 0 0 0 12
زن 2 3 1 0 0 0 6
مرد 3 3 0 0 0 0 6
- - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
كتابدار
( كتابداران و مسئولين كتابخانهها)
ديپلم كارداني كارشناسي ارشد دكتري جمع كل
 تعداد زن 0 1 4 0 0 5
تعداد مرد 0 0 4 1 5
ستادي شهرستانها(روساي ادارات و كارشناسان) نيروي خدماتي شهرستان جمع كل
 تعدادزن 1 0 1
تعدادمرد 1 0 1

شهری است در شمال استان اصفهان که مرکز شهرستان آران و بیدگل می‌باشد.
موقعیت جغرافیایی
این شهر با طول جغرافیایی ۵۱ درجه و ۲۹ دقیقه و عرض جغرافیایی ۳۴ درجه و ۴ دقیقه در ۶ کیلومتری شمال شرقی کاشان قرار دارد و فاصله آن از دریاچه نمک ۳۵ کیلومتر است.[۲]
این شهر با وسعت ۶۰۵۱ کیلومتر مربع، از طریق دو جاده اصلی به کاشان و شبکه راه‌های اصلی کشور مرتبط می‌شود. به لحاظ کویری بودن منطقه، ۱۹۰۰ کیلومتر مربع (۳۱ درصد مساحت شهرستان) در تپه‌های شنی قرار گرفته که در اصطلاح محلی به آن بند ریگ می‌گویند.[۳]
در اعماق و سطح زمینهای نواحی شمال شهرستان معادن غنی و فراوانی وجود دارد که مهم‌ترین آن‌ها حوزه‌های وسیع نفت و دریاچه نمک آران و بیدگل با وسعت ۲۰۰۰ کیلومتر مربع می‌باشد. از کوه‌های شهرستان آران و بیدگل می‌توان به کوه یخاب با ارتفاع ۲۳۸۸ متر در ۶۰ کیلومتری شرقی شهر، کوه آبریزان و بند ریگ اشاره کرد.
آب و هوا
آب و هوای این منطقه گرم و خشک با تابستانهای گرم و سوزان و زمستانهای سرد و خشک بوده و حداکثر دمای هوا در تابستان به ۴۸ درجه سانتیگراد و حداقل برودت هوا در زمستان به ۷- درجه سانتیگراد می‌رسد. بارش سالیانه حدود ۱۳۸ میلیمتر و میانگین دمای سالانه ۱۹/۹ درجه سانتیگراد است اما دما دما در پاییز و بهار معتدل بوده و در این فصول توریست های زیادی از اقصی نقاط جهان به این شهر زیبا می آیند.
تاریخچه
تحقیقات باستان‌شناسی نشان داده‌است که انسان عهد حجر که تازه از کوه فرود آمده و در دشت سکونت گزیده بود، بر روی همان مسیر کمانی شکل اطراف کویر نمک استقرار یافته بود و این قرارگاه‌های انسانی که تاکنون شناخته شده‌اند در کاشان (تپه سیلک)، قم، ری و دامغان بوده‌است.
پس از آنکه تپه سیلک (در ۱۴ کیلومتری جنوب غرب)، در اوایل هزاره اول (پیش از میلاد مسیح) تخریب شد، مهاجمین پیروز فین کنونی را مسکن خویش قرار دادند و در اطراف آنجا آبادیهای کوچک و بزرگی مانند آران دشت، بیدگل، نوش‌آباد، نیاسر و ورزآباد پدید آمد.
در دوره صفوی ژان شاردن که از کاشان بازدید می‌کند در مورد آران و بیدگل می‌گوید:
«تنها در یکی از نقاط حومه شهر هزار کارگر ابریشم‌باف وجود دارد. این آبادی که آران نام دارد و در فاصله دو فرسخی شهر می‌باشد از دور همچون شهر زیبایی جلوه‌گر است و دارای دو هزار باب خانه باغچه و ششصد باغ زیبا می‌باشد»
در دوره قاجار، آران و بیدگل به صورت دو قریه جدا از هم وجود داشتعبدالرحیم کلانتر ضرابی در کتاب تاریخ کاشان در این باره می‌گوید.
«و از آنجا به قریه نوش‌آباد و از آنجا به قریه آران و از آنجا به قریه بیدگل و این سه قریه از قرا معتبره و از قصبات معظمه گرمسیر و در دامنه بند ریگ بین الشمال و المشرق و در یک فرسخی و یک فرسخ و نیم کاشان واقع هستند.
«رشته قنوات دوره آران و بیدگل قبل از حصاربندی یا در زمانی که عرصه محصوره این شهر هنوز از بیوتات و عمارات معمور نشده بوده‌است از قطر دایره حصاربندی به طرف دامنه جنوبی گذشته و هر یک سی ذرع و پنجاه ذرع و بیشتر و کمتر عمق دارند»
پس از دوره قاجار آران و بیدگل هر یک بر اساس قوانین تقسیمات کشوری دارای شهرداری جداگانه بودند و سال تأسیس شهرداری آن‌ها به ترتیب ۱۳۳۲ و ۱۳۳۳ خورشیدی بوده‌استاولین شهردار آران در این دوره محمدتقی صباحی بود.
در سال ۱۳۵۴ خورشیدی بنابر تصمیم وزارت کشور این دو شهر تحت عنوان گل‌آرا یکپارچه شدند و از بخش آران و از توابع کاشان در محدوده استان مرکزی قرار گرفت.
در مردادماه سال ۱۳۷۵ بر اساس مصوبه هیئت وزیران، بخش آران از شهرستان کاشان جدا و به عنوان شهرستان آران و بیدگل شامل دو بخش مرکزی و کویرات در تقسیمات کشوری شناخته شد.
قدیمی‌ترین اثر مکتوبی که به آران اشاره دارد، کتاب الاعلاق النّفیسه نوشته ابن رسته است که در سال ۲۹۰ قمری به زبان عربی نگاشته شده و در سالهای اخیر توسط دفتر انتشارات امیرکبیر ترجمه و چاپ شده‌است. در صفحه ۱۸۱ این اثر از آران به عنوان یکی از آبادیهایی که در دوران انوشیروان دارای قصرهایی بوده‌است، یاد می‌کند.
«در نوشته‌ها قریه آران، دیده می‌شود. این منطقه را سابق بر این بدان جهت قریه می‌گفتند یا می‌نوشتند چون که دارای باغهای مشجر، خانه‌های بزرگ، قلعه و کاریزهای متعدد بوده‌است»
مطابق نوشته‌های عباس علیجانزاده آرانی، این شهر از دو بخش مجزا و همجوار آران و بیدگل با فاصله کوچه‌ای تنگ تشکیل شده بود که در اسفند ۱۳۴۴ دیوارها فرو ریخت و هر دو بخش یکی شدند و شهر آران و بیدگل به‌وجود آمد.
سبب نام‌گذاری
آران
اسامی آران، آرو، آرو بیدگل، ویگل، گل‌آرا، نامهای رسمی و محلی این منطقه بوده‌است. دربارهٔ سبب این نام‌گذاری نظریات متعددی ابراز شده که به برخی از آن‌ها اشاره می‌شود
  • واژه آران به معنای جایگاه مقدس و مکان گرمسیر است و اصل این واژه از «آرین» (نام دیگر قوم آریا یا ایریا) بوده‌استنظام وفا آرانی در مجموعه آثار خود دربارهٔ آران می‌گوید.
شنیدم که آران از آن نام جست که بد مرکز آریا نخست
وزان نام بردار آرانی است که خود ز اولین قوم ایرانی است
  • آران یا آلان یعنی کاشانه و لانه نیز هست. نام کاشان و قزوین نیز از نام این قوم کاسپین‌ها گرفته شده‌است.
  • آر به معنی بزرگ و قهرمان و دلیر و آران سرزمین دلیران است.
  • آران به معنی سرزمین شرق و آفتاب هم آمده‌است.
  • احتمالاً این مردم از نظامیان و لشکریانی بنام آران بد بوده‌اند که شاید نام آران و بیدگل از این اسم باشد و گرنه گلی در این ناحیه چندان نمی‌روید که وجه تسمیه گل داشته باشد مگر آن لشکر گم شده در کویر لشکر آران بدگل (نام آن سپهبد) باشد.
بیدگل
  • امامزاده محمد هلال بن علی، واقع در کوی محمد هلال
  • امامزاده فضل علی بن موسی بن جعفر (علیه السلام) معروف به به زیارت تازه، واقع در محله آب پخش
  • امامزادگان اسحاق و سلیمان (علیهما السلام)، واقع در خیابان وشاد، محله وشاد
  • امامزادگان اسحاق و اسماعیل (علیهما السلام)، واقع در محله بازار
  • امامزادگان پنج امامزاده (علیهم السلام)، واقع در درب مسجد قاضی
  • آستان مقدس امامزادگان حسن و سلیمان (علیهما السلام)، روستای فیض آباد
  • امامزادگان یحیی، محسن و میمونه خاتون (علیهم السلام)، سر محله آران
  • امامزاده قاسم بن علی نقی، واقع در کوی قاسم‌آباد بیدگل
  • امامزاده هادی، واقع در خیابان امامزاده هادی
  • قبرستان و بقعه امامزاده حسین، واقع در محله درب ریگ. مقبره سلیمان صباحی بیدگلی شاعر دوره زندیه در این قبرستان واقع است.
  • امامزاده هاشم، واقع در محله درب ریگ
  • مسجد علی واقع در محله یزلان
  • امامزاده یحیی، واقع در محله درب مختص آباد
  • مسجد نقشینه، واقع در محله درب مختص آباد
  • هفت امامزاده، واقع در محله سلمقان
  • امامزادگان اسحاق و اسماعیل فرزندان امام محمدباقر، واقع در محله بازار آران
  • زیارت پنج امامزاده درب مسجد قاضی
  • مسجد فاطمیه مسلم آباد
اماکن قدیمی
  • واژه بیدگل تغییریافته ویگل، شهر باستانی در کنار شهر قدیمی هراسکان (شهر بزرگ باستانی) می‌باشد.
  • سلیمان صباحی بیدگلی از شاعران نامی و از نامیان دوران موسوم به نهضت بازگشت ادبی در وصف شهر خود یعنی بیدگل چنین می‌سراید:
وطن به بیدگل، اما کسی ندیده صباحی به دست دسته گل، یا به فرق سایه بیدم
زبان و لهجه
نوشتار اصلیلهجه آرانی
زبان اهالی آران و بیدگل، فارسی رایج به همراه لهجه‌های متفاوت است. زبان محلی این منطقه که در اصطلاح به آن زبان باستانی آران بیدگل می‌گویند از زبانهای پهلوی قدیم است که تا این زمان در سرتاسر شهرها و بخشهای حاشیه کویر (نطنز، بادرود، زواره و ) با اندک تفاوت در لهجه رایج است و با زبانهای دیگر ایرانی لری، کردی و مازندرانی وجوه مشابهی دارد. به‌طور کلی گویشهای پهنه کاشان، خواه روستاهای درون کوهساران و خواه آبادیهای گسترده در کویر و دشت آن، هم از لحاظ واژگان و هم از لحاظ دستوری و آوایی اهمیت خاصی دارد.
در سالهای اخیر تحقیقات پراکنده‌ای دربارهٔ گویش آران و بیدگل صورت گرفته که مفصل‌ترین آن در زمینه دستور زبان و فرهنگ واژگان محلی، کتاب «زبان کویر» نوشته حسین علیجانزاده است. در ضمن لهجه آرانی در این شهرستان در بین آرانیها و لهجه بیدگلی در بین بیدگلی‌ها رایج می‌باشد از نکات قابل توجه اینکه نوع محلات نیز دارای تفاوتی در نوع لهجه هستند که صرفاً بومیان آن متوجه می‌شوند.
اماکن قدیمی
حمام
  • حمام عنایتی (وشاد)
  • حمام کوچکه
  • حمام میدان بزرگ آران
  • حمام شرف (حاج عبدالصمد) بیدگل
  • حمام بازار (توی ده) بیدگل
  • حمام رئیسه بیدگل(تخریب شده)
  • حمام محله قاضی
  • حمام فخارخانه بیدگل
  • حمام حاج محمد (درب ریگ) بیدگل، دارای قدمت صفوی-قاجاری
  • حمام مسلم آباد(تخریب شد)
آب‌انبارها
آب‌انبار محله سر کوچه یخچال
  • آب‌انبار محله قاضی
  • آب‌انبار میدان بزرگ
  • آب‌انبار محله دربند
  • آب‌انبار محله چهارسوق
  • آب‌انبار محله سرگنگه
  • آب‌انبار محله دهنو
  • آب‌انبار محله آب پخش
  • آب‌انبار محله سر کوچه دراز
  • آب‌انبار محله بازار
  • آب‌انبار پالکینه
  • آب‌انبار محله وشاد (زیرده)
  • آب‌انبار محله حاج امین
  • آب‌انبار امامزاده محمد هلال
  • آب‌انبار حاج میرزا معصوم طباطبایی بیدگلی (آقا شهاب)
  • آب‌انبار محله درب ریگ
  • آب‌انبار محله سلمقان
  • آب‌انبار محله توی ده
  • آب‌انبار محله دروازه
  • آب‌انبار محله فخارخانه
  • آب‌انبار مسجد مدرسه خانقاه سلمقان
  • آب‌انبار محله مختص آباد
  • آب‌انبار محله باغ علوی
  • آب‌انبار مسجد جمعه

محله‌های آران
  1. چهارسوق
  2. دهنو
  3. بازار
  4. سرگنگه
  5. درب مسجد قاضی
  6. سر محله
  7. سر کوچه دراز
  8. میدان حاج امین
  9. سر کوچه یخچال
  10. آبپخش
  11. جنگ لته(جنگل آباد)
  12. زیرده
  13. وشاد
  14. حجتیه
  15. مسلم آباد
  16. دربند (دربند چهارسوق)
  17. جمال آباد
  18. عباس‌آباد
  19. احمدآباد
  20. سبزه میدان
محله‌های بیدگل
  1. مختص آباد
  2. باغ علوی
  3. تو ده (بازار(
  4. فخارخانه بزرگ
  5. دروازه
  6. یزلان
  7. دربریگ
  8. سلمقان
  9. میدان علی‌اکبر
  10. خانقاه
  11. ویرانه
  12. درب مختص آباد
  13. شهرک رسالت
  14. قائمیه
  15. دولاب
  16. هاشمیه
  17. قاسم آباد
  18. میرعماد
  19. حسین آباد
  20. حاج عبدالصمد
  21. خانقاه سلمقان
  22. سجادیه
  23. فاطمیه
آیین‌ها
آیین هوربابی
که به آن هور بابا یا هوم بابا هم گفته می‌شود.
در این آیین که در ماه رمضان (معمولا در شب پانزدهم این ماه که شب تولد حسن بن علی است) انجام می‌شود، گروهی از کودکان و نوجوانان با قرار قبلی بین خودشان، بعد از افطار در مکانی مشخص جمع شده و پس از رای‌گیری، یک نفر صندوق‌دار و یک نفر میان‌دار انتخاب کرده و پس از فرستادن سه صلوات بلند که معنای خبری دارد، در کوچه پس کوچه‌های شهر به گردش درآمده و نیازهای خود را به سایرین بازگو می‌کنند. میان‌دار حکم تک‌خوان گروه را دارد و صندوق‌دار اجناس هدیه داده شده را، که بیشتر پول و خوراکی است، جمع می‌کند.
دسته بچه‌ها در پاسخ به هر بیتی که تک‌خوان می‌خواند، پاسخ می‌دهند: «هور بابا، هور بابا». پس از خواندن این اشعار میان‌دار دعا می‌کند و با آمین گفتن همه، گروه دوباره راه افتاده و به کوچه دیگر می‌رود.
به عقیده مردم آران و بیدگل این مراسم در حقیقت نوعی تشویق نابالغان برای شرکت در آیین روزه‌داری و برگرفته از رفتار حسن بن علی و حسین بن علی است که در شب‌های ماه رمضان، به منزل جدشان (پیامبر اکرم) رفته و سوره شمس را با صدا و آهنگی خوش می‌خواندند و بعد از خواندن این سوره، جد و پدرشان و تمامی مسلمانان را دعا می‌کردند، آنگاه پیامبر اکرم و علی بن ابیطالب برای خوشحالی و تشویق آن‌ها مقداری خوراکی به آن‌ها می‌دادند.
آیین سنج‌زنی
این آیین در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس و معنوی کشور جمهوری اسلامی ایران ثبت گردیده‌است و در شب تاسوعای حسینی برگزار می‌گردد.

*شهرستان برخوار
شهرستانبرخوار در يك نگاه
جمعيت شهرستان 122419
تعداد شهر 7
تعداد بخش 2
تعداد روستا (بالاي 1500نفر) 2
تعداد روستا (زير 1500نفر) 5
شاخص كتابخانه اعضاء متراژزيربنا منابع
سرانه(به ازاي هر...) (25000 نفر)
جمعيت ÷ (تعداد×25000)
(100نفر)
جمعيت ÷ (تعداد×100)
(100نفر)
جمعيت÷ (متراژ ×100)
(100نفر)
جمعيت ÷ (تعداد×100)
24/2 66/6 89/3 99/150
تعداد / متراژ 11 8163 4770 184849
كتابخانههاي عمومي نهادي سيّار مشاركتي مستقل جمع كل
شهـري 7 0 2 0 9
روستايي 1 0 1 0 2
پروژه هاي در حال احداث تعدادپروژه ها متراژ كل درصدپيشرفت اعتبار مورد نياز
(به ميليون ريال)
تا30% تا60% تا90%
دركل شهرستان  1 450 * 1600
نيروي انساني(كل شهرستان) رسمي نهاد پيماني قراردادي روستايي انجمني مأمور به نهاد جمع كل
مجموع نفرات 4 15 1 1 0 0 21
زن 3 12 1 1 0 0 17
مرد 1 3 0 0 0 0 4
- - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
كتابدار
( كتابداران و مسئولين كتابخانهها)
ديپلم كارداني كارشناسي ارشد دكتري جمع كل
 تعداد زن 0 2 6 8 0 16
تعداد مرد 0 0 2 1 0 3
ستادي شهرستانها(روساي ادارات و كارشناسان) نيروي خدماتي شهرستان جمع كل
 تعدادزن 1 0 1
تعدادمرد 1 0 1


پیشینه تاریخی
برخوار یکی از قدیمی‌ترین مناطق اصفهان و ایران محسوب می‌شود. نام این منطقه در کتاب‌های جغرافیایی مثلنزهةالقلوب از حمدالله مستوفی و کتاب البلدان تألیف ابن واضح یعقوبی، صورة الارض نوشته ابن حوقل، کتاب المسالک و الممالک اثر ابن خردادبه آمده‌است.
حمدالله مستوفی در کتاب نزهةالقلوب در وصف برخوار می‌گوید: «اصفهان، ولایتش هشت ناحیه است و چهار صد پاره دیه بیرون مزارع که داخل دیه‌ها باشد پنجم ناحیت برخوار است سی ودو پاره دیه است، و دیه جز معظم قرای آن است، و این ناحیت را نیز آب از کاریزست و دیگر نواحی را آب از زنده رود، وبدین ناحیت بدیه جز بهمن بن اسفندیار آتش ساخته بود»
جمعیت
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان برخوار در سال ۱۳۹۵ هجری شمسی برابر با ۱۲۲٬۴۱۹ نفر بوده‌است.
تقسیمات کشوری
این شهرستان به دو بخش، شامل هفت شهر، تقسیم شده‌است:
نقاط شهریدولت‌آباد مرکزشهرستان)، خورزوق، دستگرد و سین(
نقاط شهریحبیب آباد مرکز بخش)، کمشچه، شاپورآباد)
جمعیت
برابر با سرشماری سال ۱۳۹۵ هجری شمسی جمعیت این شهرستان ۱۲۲٬۴۱۹ نفر است که از این میان ۱۱۳٬۸۷۵ نفر در نقاط شهری و ۸٬۵۴۴ نفر در نقاط روستایی ساکن هستند.

*شهرستان بویین میاندشت

شهرستان بویین میاندشت در يك نگاه
جمعيت شهرستان 29000
تعداد شهر 2
تعداد بخش 2
تعداد روستا (بالاي 1500نفر) 6
تعداد روستا (زير 1500نفر) 35
 
شاخص كتابخانه اعضاء متراژ زيربنا منابع
سرانه (به ازاي هر...) (25000 نفر)
جمعيت ÷ (تعداد ×25000)
(100نفر)
جمعيت ÷ (تعداد×100)
(100نفر)
جمعيت÷ (متراژ ×100)
(100نفر)
جمعيت ÷ (تعداد×100)
              72/1 4 34/5 77/115
تعداد / متراژ 2 1160 1550 33574
 
كتابخانه هاي عمومي نهادي سيّار مشاركتي مستقل جمع كل
شهـري 2 0 0 0 2
روستايي 0 0 0 0 0
پروژه هاي در حال احداث تعداد پروژه ها متراژ كل درصد پيشرفت اعتبار مورد نياز
(به ميليون ريال)
تا 30% تا 60% تا 90%
دركل شهرستان  1 1200 * 29400
نيروي انساني   (كل شهرستان) رسمي نهاد پيماني قراردادي روستايي انجمني مأمور به نهاد جمع كل
مجموع نفرات 2 2 0 0 0 0 4
زن 0 1 0 0 0 0 1
مرد 2 1 0 0 0 0 3
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
كتابدار
( كتابداران و مسئولين كتابخانهها)
ديپلم كارداني كارشناسي ارشد دكتري جمع كل
 تعداد زن 0 0 1 0 0 1
تعداد مرد 0 0 1 1 0 2
 
ستادي شهرستانها (روساي ادارات و كارشناسان) نيروي خدماتي شهرستان جمع كل
 تعداد زن 0 0 0
تعداد مرد 1 0 1


تاریخچه
هستهٔ اولیه شهر از دو مکان جغرافیایی بوئین و میاندشت تشکیل شده‌است، که بنیادگذاران هر دو، از گرجی‌های زمان شاه عباس اول هستند که توسط خود او از گرجستان به ایران تبعید شدند و به دستور او عده‌ای از جنگاوران آن‌ها جهت حفظ منطقهٔ فریدن و همچنین پایتخت (اصفهان) از حملات بیگانگان در فریدن ساکن شدند.
این دو مکان (بوئین و میاندشت) در گذشته‌ای نه چندان دور با فاصله، و در دو سوی رودخانه قرار داشتند. احداث شاهراه اصفهان لرستان (در سال‌های قبل از ۱۳۵۰) و عبور آن از این دو روستا، رشد و توسعهٔ این دو را فراهم نمود. ایجاد تأسیسات خدماتی، بازرگانی، ساختمان‌ها و اماکن، فاصلهٔ این دو مرکز را از میان برداشته و به هم پیوستن این دو مکان، هستهٔ اولیهٔ شهر بوئین و میاندشت را ایجاد نمود. در سال ۱۳۷۷ یک محله دیگر به نام «ششجوان» به آن افزوده شد که همان روستای ششجوان پیشین می‌باشد که در غرب بوئین و میاندشت قرار داشت.
وجه تسمیه
بوئین را صاحب نظران به معنای «انبار» دانسته‌اند. مؤلف سیمای شهر اراک به نقل از استاد دهگان گوید: نام اولیه شهر آستانه، بوئین کرج بوده که به آن بوئین کره نیز می‌گفتند، بوئین به معنای انبار و کره به معنای محصول می‌باشد
میاندشت که به سبب واقع شدن در میان دشت نسبتاً وسیعی به این نام موسوم گشته‌است در میان گرجی‌ها به نام تُرِلی (toreli) موسوم استتورلی تغییر یافته واژهٔ توللی است که در زبان گرجی به معنای «اهل تولی» می‌باشد و تولی تا حدود سیصد سال پیش نام منطقه‌ای در استان کاختی گرجستان بوده‌است. به نظر می‌رسد گرجی زبانان پس از نقل مکان به این منطقه، نام زادگاهشان را بر آن نهاده‌اند.
جغرافیا
از جمله علل وجودی این مکان جغرافیایی می‌توان بهره‌برداری از آب رودخانه و چشمه‌های متعدد اطراف و نیز زمین‌های حاصلخیز اطراف رودخانه را نام برد. وجود ۱۲ رشته قنات و ۱۵ دهانه چشمه نقش منابع آب را در ایجاد و توسعهٔ این مکان به خوبی روشن می‌سازد. از سویی دیگر این مکان از دیرباز مرکزیتی بوده‌است برای داد و ستد کالا و نیز ارتباط بین روستاها و نیز تأمین مایحتاج اولیهٔ عشایر چهارلنگ در ییلاق را تا حدودی عهده‌دار بوده‌است.

مردم شناسی
به‌طور کلی ۵ قوم در بوئین و میاندشت زندگی می‌کنند و به همین علت المانی متشکل از ۵ پایه در میدان ورودی شمالی شهر قرار دارد که نمادی از ۵ قومگرجی، ارمنی، ترک، لر و عرب می‌باشد.
از نظر زبان‌های گفتاری، همهٔ ساکنین فارسی را در حد تسلط بلدند و هرکس بیشتر به زبان مادری خود صحبت می‌کند. یعنی همه فقط به فارسی صحبت می‌کنند به جز عدهٔ کمی از مردم محلهٔ بوئین و اکثر مردم محلهٔ میاندشت که علاوه بر زبان گرجی به فارسی نیز صحبت می‌کنند.
تمامی مردم این شهر مسلمان و از مذهب شیعه هستند و به همه دوازده امام اعتقاد دارند.

*شهرستان تیران و کَروَن
شهرستان تیران و کرون  در يك نگاه
جمعيت شهرستان 71583
تعداد شهر 3
تعداد بخش 2
تعداد روستا (بالاي 1500نفر) 6
تعداد روستا (زير 1500نفر) 56
 
شاخص كتابخانه اعضاء متراژ زيربنا منابع
سرانه (به ازاي هر...) (25000 نفر)
جمعيت ÷ (تعداد ×25000)
(100نفر)
جمعيت ÷ (تعداد×100)
(100نفر)
جمعيت÷ (متراژ ×100)
(100نفر)
جمعيت ÷ (تعداد×100)
.69 3.27 1.96 51.94
تعداد / متراژ 2 2342 1405 37185
 
كتابخانه هاي عمومي نهادي سيّار مشاركتي مستقل جمع كل
شهـري 2 0 0 0 2
روستايي 0 0 0 0 0
پروژه هاي در حال احداث تعداد پروژه ها متراژ كل درصد پيشرفت اعتبار مورد نياز
(به ميليون ريال)
تا 30% تا 60% تا 90%
دركل شهرستان  1 534 * 5000
نيروي انساني   (كل شهرستان) رسمي نهاد پيماني قراردادي روستايي انجمني مأمور به نهاد جمع كل
مجموع نفرات 1 5 0 0 0 0 6
زن 0 3 0 0 0 0 3
مرد 1 2 0 0 0 0 3
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
كتابدار
( كتابداران و مسئولين كتابخانهها)
ديپلم كارداني كارشناسي ارشد دكتري جمع كل
 تعداد زن 0 0 2 1 0 3
تعداد مرد 1 0 1 0