فهرست

مسئول بخش منابع نفیس کتابخانه ملامحسن فیض کاشانی:

نسخه های خطی ذخایر گرانبهای آثار مکتوب است

بخش نسخ خطی کتابخانه عمومی ملامحسن فیض کاشانی در راستای حفظ منابع و گردآوری منابع نفیس راه اندازی شد.

به گزارش روابط عمومی اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان اصفهان، با توجه به اهمیت حفظ و نگهداری از میراث مکتوب، در سال ۱۳۹۷ بخش اسناد، نسخ خطی و منابع نفیس شهرستان کاشان با هدف گردآوری و حفظ منابع نفیس و ارزشمند و جلوگیری از آسیب به این منابع در طبقه همکف کتابخانه ملامحسن فیض کاشانی با زیر بنای ۲۶ مترمربع تأسیس و منابع نفیس از تمام کتابخانه‌های عمومی شهرستان کاشان جمع‌آوری و در این محل قرار گرفت.
وجیهه موسای متصدی بخش نسخ اداره کتابخانه‌های عمومی کاشان ضمن معرفی این بخش اظهار داشت: اهمیت آثار مکتوب باقیمانده از گذشتگان بر هیچکس پوشیده نیست و نسخه‌های خطی از جمله ذخایر گرانبها می باشند.
موسای گفت: این مجموعه‌ فهرست‌نویسی و سازماندهی شده است و از طریق سامان (سامانه مدیریت کتابخانه نهاد کتابخانه های عمومی کشور) قابل جستجو و بازیابی و آماده ارائه خدمت به پژوهشگران و علاقه‌مندان می‌باشد. تمام منابع این مجموعه فهرست‌نویسی شده و در پایگاه سامان موجود است و پژوهشگران می‌توانند از موجود بودن نسخ مد نظر خود در این مجموعه مطلع شوند. سپس با ارائه درخواست ، دسترسی آنها به نسخه و صفحه مورد نظر از کتاب فراهم خواهد شد.
وی افزود: گنجینه نسخه‌های خطی کتابخانه ملامحسن فیض کاشانی بیش از ۸۳۰ نسخه خطی و منابع نفیس چاپ سنگی، سربی و گراور را در برمی‌گیرد و پایه اصلی آن مجموعه نسخه‌های خطی کتابخانه های عمومی شهرستان کاشان بوده که شامل ۱۸۵ نسخه خطی، ۳۹۳ نسخه چاپ سنگی، ۲۴۷ نسخه چاپ سربی و ۱۳ نسخه گراور می باشد. از مزایای جمع‌آوری منابع نفیس از کتابخانه‌ها در سطح شهرستان کاشان می‌توان به حفظ و نگهداری منابع به لحاظ امنیتی و جلوگیری از سرقت، حفظ و نگهداری فیزیکی در شرایط مطلوب دما، رطوبت و آفت‌زدایی، فهرست‌نویسی یکدست و تهیه فهرست منابع خطی و نفیس، سهولت استفاده و دسترس‌پذیری برای محققان و پژوهشگران بر اساس آیین‌نامه نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور اشاره کرد.
موسای تأکید کرد: بیشتر کتاب ها و اسناد خطی‌ این‌ مجموعه‌، نوشته‌ های‌ بزرگان‌ ایرانی‌ در حوزه‌ های‌ ادبیات‌، تاریخ‌، فلسفه‌ وعرفان‌، فقه‌ و اصول‌، طب‌ و نجوم‌ و... می باشد.
گفتنی است از جمله کتاب‌های قدیمی خطی این مجموعه می‌توان به نمونه های از قبیل « القانون فی الطب » ابوعلی سینا، « گلستان سعدی» با خط نسخ معرب زیبای قطب الدين بن حسن كرمانی، «قرآن الكریم » با خط ریحان نزدیك ثلث، چاپ سنگی« ت‍ذک‍رة الائ‍م‍ة »، «تاریخ‌ المعجم فی آثار ملوک‌ العجم»  و کتاب چاپ سربی« اشارات الاصول »  و «حیوة القلوب » که از قدیمی‌ترین کتب نفیس این مجموعه هستند اشاره کرد.
نسخه قابل چاپ